I LillestrømBanken kan du f.eks i dag få 1,7 % nominelt i flytende rente på ditt førstehjemslån. Dersom du har tilknytning til en av våre samarbeidspartnere, og lånet ikke utgjør mer enn 75 % av boligverdier, kan du binde renten over fem år til 1,69 % nominelt, eventuelt over tre år til 1,59 %.

Hvis man har anledning til å binde renten til slike nivåer er det vel bare å stramme til så hardt man kan med det samme? Vi mener – det kommer an på…

For det første, hvorfor er fastrenten så lav? Fastrenten settes med utgangspunkt i hvordan bankene tror den flytende renten vil utvikle seg i bindingsperioden. Hvis banken tilbyr en fastrente på 1,59 % over 3 år så er det fordi de tror at den flytende renten i samme periode i snitt vil være lavere. Som oftest får banken rett i dette veddemålet…men ikke alltid. Økonomisk teori, backet opp av historien, tilsier uansett at flytende rente normalt vil være gunstigere enn fastrene.

 

Hvorfor skal man da velge fastrente?

Trygghet. 

Du vil i bindingsperioden vite nøyaktig hvor mye du skal betale hver måned. Det er forutsigbart, og man slipper å bekymre seg for en potensiell renteoppgang som kan gjøre det krevende å få økonomien til å gå rundt. Fastrente = trygghet. 

Det man derimot må være obs på om man binder renten er at man da ikke vil ha anledning til å foreta endringer på lånet, i form av f.eks ekstraordinære innbetalinger. Og, hvis den flytende renten i bindingsperioden blir lavere kan du  avslutte fastrenten og velge flytende, men du vil i tilfellet måtte betale et gebyr som sannsynligvis koster mer enn det smaker. 

Det vi derfor ofte anbefaler våre kunder som søker trygghet gjennom rentebinding, er å vurdere en kombinasjon av både fast og flytende. Du kan for eksempel velge å binde renten på halvparten av lånet, og ha flytende på den andre halvparten. Da beholder du fleksibiliteten, samtidig som en eventuell renteøkning ikke blir så dramatisk – og dersom den flytende renten går ned blir ikke «tapet» like stort. 

 

Vi hjelper deg gjerne! 

I LillestrømBanken har vi mange tusen kunder, som alle er i forskjellige faser av livet, med forskjellige utfordringer, potensiale og muligheter. Hva som passer best avhenger av din situasjon og dine preferanser. Vi ønsker å hjelpe deg, og alle våre kunder, til å ta gode valg for egen økonomi. Nøl derfor ikke med å ta kontakt. Vi gleder oss til å høre fra deg.