Alle vil jo naturligvis at boligen skal fremstå fra sin beste side i det fremmede mennesker skal over dørstokken og vurdere å kjøpe den. Men hvordan gjør man det? Og må man virkelig handle for tusenvis av kroner for å komme dit? Og trenger man eiendomsmeglerens boligstyling? Vi spurte Nina Smedstad i Abzolutt interiør, om råd.

Velg billig - velg bort

Man kommer langt med en tusenlapp. Særlig hvis man handler fra billigkjeder. Og begynner man å tråle etter brukt på Finn.no, ja da er valgene nærmest uendelige. Også er det jo lov å låne ting!

Det viktigste å tenke på er at den som kommer på visning, eller at de som ser i prospektet, skal kunne projisere seg selv inn i boligen og se for seg at de kan leve liv der. Da bør det ikke være for mange elementer fra andres liv der, men heller noen få som viser muligheter. Dessuten vil du jo at rommene skal fremstå størst mulig, forklarer Nina.

Bruk boden for det det er verd, og få det ryddig. (Men hold bodene ryddig, også) Elementer du kan kjøpe inn billig, er puter, lamper, planter, stearinlys og stilrene vaser. Har du noe av dette fra før er det helt topp, men vær streng med deg selv og hold deg til et minimum, fortsetter Nina.

Kjenn målgruppen din

Snakk med megleren din. De vet på forhånd hvilke typer mennesker som kommer til å være interessert i boligen din, ut ifra beliggenhet og tidligere erfaringer i samme område. Da kan du tilpasse stylingen til de menneskene som kommer på visning. Er det eldre som kommer? Da har du andre behov enn hvis kun yngre førstegangskjøpere er interesserte.

Om en barnefamilie er på vei, er det viktig å få vist frem skap- og lagringsplass – og igjen, jo mer du tar bort, jo større virker leiligheten eller boligen, fremholder Nina.

Om sofaen din er stor, kan det lønne seg å få inn en mindre variant for anledningen. Lån gjerne fra en venn eller slektning.

Gå for én stil

Det viktigste tipset jeg har å gi til folk som skal style selv er å holde seg til en bestemt stilretning. «Mix & match» er litt for de viderekomne, og det trengs et trent øye for å se hva som passer sammen. Om du heller går for f.eks. nordisk minimalisme, vil du få god hjelp i interiørbutikker og mye å velge i, også brukt. Da vil du også treffe på preferansene til mange, fortsetter Nina.

– Og når du har valgt en stil, er det bare å gjennomføre.

Maling - den rimeligste oppussingen

Den raskeste oppussingen er også den rimeligste – og den du får mest igjen for. Det folk vil se når de kommer inn i en bolig er freshe, rene flater. Det danner et godt førsteinntrykk, i tillegg til at rene flater gjør at folk ser muligheter, forteller Nina.

En slitt og sprukket vegg antyder gjerne at vedlikeholdet ellers er dårlig. Selv om det ikke trenger å være sannheten, er det slik mange tenker.

– Bruk sparkel til tetting av hull og sprekker og forsøk å få en slett og fin flate. Deretter kan du male, men da bør det ikke være en for sprek farge, men en populær som passer til rommets bruk, og som er i en farge som står til møbler og interiør. Hør med en fargehandel om du er i tvil, de er ofte flinke på fargepsykologi og kan de siste trendene, forteller Nina.

Skap gode soner

En måte å skape større romfølelse på er å lage soner som avgrenser bruk og som gjør rommet mer effektivt, forteller Nina.

– Dette gjør du med elementer som binder sonen sammen, f.eks. tepper og puter som står i stil til hverandre. Kanskje du til og med kan male veggene eller tapetsere i akkurat den den sonen i stil med det som er rundt?

Ved å ramme det hele inn med tepper og farger i en passende fargepalett, får du frigjort mye visuelt, hele rommet føles større, forteller Nina.

En avgrenset sone, f.eks. med spisebord, stoler og planter, gir mer romfølelse.

Bilde: En avgrenset sone, feks med spisebord, stiler og planter, gir mer romfølelse.
 

La det bli lys!

Selv om visningen holdes på kveldstid, er vindusflatene dine gull verd. Slipp så mye lys inn som overhodet mulig. Tunge, draperte gardiner bør du unngå med mindre du har en herskapsbolig.

Spesielt til fotografering er lyset viktig, og alt av persienner eller solskjerming bør opp.

– La leiligheten eller boligen bade i herlig naturlig lys! oppfordrer Nina.

Og et lite tips til slutt...

Friske blomster, urter, olivenolje i pen flaske, en kurv med frukt, en fin kokebok – slike ting inspirerer. Og da er det større sjans for at du ønsker å bo der, avslutter Nina.