Har du en gammel sofa? Eller et gulnet furumøbel? En av de sterkeste trendene innen interiør er gjenbruk. Og det er noe både miljø og lommebok ønsker velkommen. Selv store møbelvarehus har kampanjer hvor de tilbyr seg å stramme opp tidligere kjøpte møbler.

Så hvorfor ikke se litt på det du har – og det du selv kan skape, selv med begrensede midler og med få materialer? Vi har samlet en rekke gode tips til prosjekter de aller fleste kan gjennomføre.

Trekk om en stol

Har du et gammelt klenodium med et stoff som er slitt? Å trekke om et møbel høres kanskje vanskelig ut, men om man begynner med et lite møbel, som f.eks. en stol, kan man lære seg teknikken. Og det er fort gjort å bli hekta!

Her er det noen verktøy du må ha, men alle kjenner en «handy» person med stor verktøykasse man kan låne fra. Stoffet du velger å trekke om i bør være av god kvalitet. Det, og eventuelt stoff til fyll, er i så fall det eneste du trenger å kjøpe inn.

Her er en god steg-for-steg oppskrift på hvordan du trekker om en stilig stol

Ny pute på 1-2-3

Lei av putene (med design som var populært for ti år siden)? Nye putetrekk er en rask og enkel vei til å freshe opp sofakroken. Også koster det naturligvis en brøkdel av hva helt nye puter koster.

Men hva som bedre er: Om du håndterer nål, tråd og symaskin, står du helt fritt til å velge stoff selv i alle slags spreke mønstre og farger. Meterprisen? Den blir hyggelig!

Best av alt er likevel å finne frem til tekstiler du har hjemme. Gardiner, gensere og kjoler som ikke brukes lenger kan få nytt liv som stuens juveler. Bare se til at stoffet er fint og uten hull.

Bort med kablene

Alle har vel i mer eller mindre grad en kabelspaghetti hjemme; kabler som ligger langs lister eller henger ned fra TV-en. Å få ryddet det bort fra synsfeltet gir et visuelt roligere rom – og sjelefred.

Kabellister kommer i mange varianter og fasonger, alt etter hvor de skal legges. Noen av dem kan males eller tapetseres over, slik at man får det i samme farge og utførelse som veggen det skal sitte på.

 

Skjul kabler og kjenn på den visuelle roen. Bilde med tillatelse fra Elvarmebutikken.no

Bilde: Skjul kabler og kjenn på den visuelle roen. Bilde med tillatelse fra Elvarmebutikken.no

Frosting av vindu med kulturmelk

Ja, du leste riktig. Kulturmelk er faktisk en holdbar og veldig billig metode for å froste vinduene sine. Man tar rett og slett litt kulturmelk og en malingsrulle, deretter påføres det på vindusflatene som skal frostes.

Men dette må da lukte, tenker du? Faktisk ikke. Det holder seg luktfritt og sitter overraskende godt. Og når du blir lei av det, vasker du det enkelt og greit bort. I rom hvor det blir fuktig bør det unngås, men ellers er det fritt frem!

Hvordan? Her er en fin artikkel om hvordan du gjør det.

Flere planter - helt gratis!

Man må ikke innom et hagesenter for å få det frodigere rundt seg. Nei, man kan knipe av stiklinger og avleggere fra planter man allerede har, eller få det fra en tante eller andre man kjenner med grønne fingre.

Alt den lille stiklingen eller avleggeren trenger er kjærlighet, vann, jord – og tålmodighet. Men følger du de stegene, får du en plante som gror villig. Avleggere fra nyttevekster som jordbær (som i utgangspunktet koster litt) gir dessuten kjærkomment bidrag til dessertbordet.

Det finnes en hel rekke planter du kan lage nye individer fra, og her er en utførlig guide om hvordan du gjør det.

Fra sliten kommode til gangens smykke

Motene endrer seg, også innen møblement og materialer. På 60 tallet var det teak-look som gjaldt. For 30 år siden var furu et mye brukt materiale innen møbler, og det er nok grunnen til at du finner mye billige møbler på Finn.no. Ofte har de gulnet etter årevis badet i sol.

Men du kan enkelt gi møbelet nytt liv. Spraylakk eller maling gjør underverker og sørger for at du kan gi møbelet alt ifra trendfarger til klassisk, tidløst preg.

Vil du bli inspirert? Her er en fin artikkel om oppussing av en gammel kommode.

Norgesglass med en vri - for de ekstra kreative

Kjenner du deg ekstra inspirert? Da kan du ta en titt på disse kreative metodene for å gjøre norgesglasset om til en designperle.

Norgesglasset er i seg selv et designikon, og med litt fantasi kan det altså bli en vase, lampe eller beholder for bestikk. Eller hva med å gjøre det om til en vakker stearinlysbeholder? Mulighetene er uendelige.

Her kan du selv utfolde deg – inspirasjonen til Norgesglass finner du her.